Витамини за кожата

22 февруари 2016
Витамини за кожата

Кожата е най-големия орган на човека и отражение на вътрешния свят на организма. Тя е свързващото звено между нашия организъм и заобикалящия ни свят и във всеки един момент реагира на неговите влияния.

За да имаме красива кожа не е достатъчно да полагаме само козметични грижи, а също така трябва редовно да я подхранваме отвътре. Храната, която приемаме влияе пряко върху състоянието на кожата. Недоимъкът или пълната липса на някои витамини се отразява незабавно върху нейното състояние.

Доказано е, че витамините са основното средство, което предпазва кожата от стареене и ускорява регенерацията на нейните клетки. Балансираният хранителен режим и приемът на витамини поддържат кожата здрава, мека и блестяща. Ето защо е важно да консумираме разнообразна и здравословна храна, а през преходните сезони, когато кожата е по-уязвима да си набавяме витамини под формата на хранителни добавки.

Кои витамини са важни за здравето и жизнеността на нашата кожа?

Есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни киселини имат две важни функции в организма – те са важна съставна част на клетъчната мембрана и участват в производството на ейкозаноидите.

Особено важни за здравето на кожата са две есенциални мазнини – омега-3 и омега-6. Тези полинаситени киселини имат противовъзпалително и антиалергично действие. Омега-3 и омега-6 мастните киселини са част от структурата на клетъчните мембрани и осигуряват целостта и жизнеспособността на клетката, подобряват нейните бариерни функции. Те спомагат за задържане на вода в клетките и се грижат за гъвкавостта и свежестта на кожата.

Есенциалните мастни киселини участват в образуването на вещества, които предпазват кожата от вредни външни влияния – ейкозаноиди.

Недостигът на омега- 3 и омега- 6 мастни киселини е причина за дехидратация и загуби на вода чрез кожата. При дефицит на омега-3 и омега-6 мастни киселини кожата става суха, чувствителна и склонна към възпалителни процеси. Омега-3 и омега-6 мастните киселини се съдържат в големи количества в морските продукти и морската риба.

Витамин А и бета-каротин

Витамин А регулира функциите на мастните и потните жлези, контролира образуването на кератин и участва в регенерацията на клетките на кожата. Дефицита на витамин А може се разпознава лесно по сухата и загрубяла кожа.  Недостигът на витамин А е една от причините за развитието на някои кожни заболявания като акне, себорея и др.

Бета каротинът е растителна форма на витамин А, която организма при нужда  превръща във витамин А. Бета-каротина има антиоксиданто действие и предпазва кожата от преждевременно стареене. Витамин А се съдържа най-вече в продуктите от животински произход – мляко, рибено масло, черен дроб и др.

Витамин С

Витамин С участва в процеса на обмяна на въглехидрати и елиминира вредата от свободните радикали, които причиняват появата на бръчки и преждевременно стареене на кожата. Има противовъзпалително и антиалергично действие, подобрява защитните механизми на кожата. При дефицит на витамин С кожата става суха, тънка и бледа, често се появяват характерни подкожни пигментации. Източници на витамин C са почти всички плодове и зеленчуци, а  най-високо е съдържанието му в лимона, кивито и ягодите.

Витамин Е

Витамин Е, наричан още витамин на младостта е един от най-мощните антиоксиданти, който предпазва организма ни от вредното действие на свободните радикали.  Този ценен витамин има мощно регенериращо действие, стимулира клетъчното обновяване, оказва овлажняващо действие и възвръща влажността и свежестта на кожата. Използва се за лечение на суха и нетолерантна кожа, екземи и лишеи. Съдържа се в растителното и животинското масло, черния дроб, житните растения и др.

Магнезий

Магнезия активно участва в метаболизма на кожата и има противовъзпалително и противоалергично действие. Скъсява срока за задравяване и регенерация на кожата при нараняване. В най-големи количества се съдържа в бобовите растения.

Цинк

Цинкът участва в производството на колаген, ускорява регенерацията на кожата и се грижи за нормалната пигментация. При дефицит на цинк кожата става чувствителна и суха, появяват се бръчки и петна. Цинкът се съдържа в птичето месо, яйцата, черния дроб, бобовите растения и др.

Към продуктите на Webber Naturals

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още