Витамини за кожата

22 февруари 2016
Витамини за кожата

Кожата е най-големия орган на човека и отражение на вътрешния свят на организма. Тя е свързващото звено между нашия организъм и заобикалящия ни свят и във всеки един момент реагира на неговите влияния.

За да имаме красива кожа не е достатъчно да полагаме само козметични грижи, а също така трябва редовно да я подхранваме отвътре. Храната, която приемаме влияе пряко върху състоянието на кожата. Недоимъкът или пълната липса на някои витамини се отразява незабавно върху нейното състояние.

Доказано е, че витамините са основното средство, което предпазва кожата от стареене и ускорява регенерацията на нейните клетки. Балансираният хранителен режим и приемът на витамини поддържат кожата здрава, мека и блестяща. Ето защо е важно да консумираме разнообразна и здравословна храна, а през преходните сезони, когато кожата е по-уязвима да си набавяме витамини под формата на хранителни добавки.

Кои витамини са важни за здравето и жизнеността на нашата кожа?

Есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни киселини имат две важни функции в организма – те са важна съставна част на клетъчната мембрана и участват в производството на ейкозаноидите.

Особено важни за здравето на кожата са две есенциални мазнини – омега-3 и омега-6. Тези полинаситени киселини имат противовъзпалително и антиалергично действие. Омега-3 и омега-6 мастните киселини са част от структурата на клетъчните мембрани и осигуряват целостта и жизнеспособността на клетката, подобряват нейните бариерни функции. Те спомагат за задържане на вода в клетките и се грижат за гъвкавостта и свежестта на кожата.

Есенциалните мастни киселини участват в образуването на вещества, които предпазват кожата от вредни външни влияния – ейкозаноиди.

Недостигът на омега- 3 и омега- 6 мастни киселини е причина за дехидратация и загуби на вода чрез кожата. При дефицит на омега-3 и омега-6 мастни киселини кожата става суха, чувствителна и склонна към възпалителни процеси. Омега-3 и омега-6 мастните киселини се съдържат в големи количества в морските продукти и морската риба.

Витамин А и бета-каротин

Витамин А регулира функциите на мастните и потните жлези, контролира образуването на кератин и участва в регенерацията на клетките на кожата. Дефицита на витамин А може се разпознава лесно по сухата и загрубяла кожа.  Недостигът на витамин А е една от причините за развитието на някои кожни заболявания като акне, себорея и др.

Бета каротинът е растителна форма на витамин А, която организма при нужда  превръща във витамин А. Бета-каротина има антиоксиданто действие и предпазва кожата от преждевременно стареене. Витамин А се съдържа най-вече в продуктите от животински произход – мляко, рибено масло, черен дроб и др.

Витамин С

Витамин С участва в процеса на обмяна на въглехидрати и елиминира вредата от свободните радикали, които причиняват появата на бръчки и преждевременно стареене на кожата. Има противовъзпалително и антиалергично действие, подобрява защитните механизми на кожата. При дефицит на витамин С кожата става суха, тънка и бледа, често се появяват характерни подкожни пигментации. Източници на витамин C са почти всички плодове и зеленчуци, а  най-високо е съдържанието му в лимона, кивито и ягодите.

Витамин Е

Витамин Е, наричан още витамин на младостта е един от най-мощните антиоксиданти, който предпазва организма ни от вредното действие на свободните радикали.  Този ценен витамин има мощно регенериращо действие, стимулира клетъчното обновяване, оказва овлажняващо действие и възвръща влажността и свежестта на кожата. Използва се за лечение на суха и нетолерантна кожа, екземи и лишеи. Съдържа се в растителното и животинското масло, черния дроб, житните растения и др.

Магнезий

Магнезия активно участва в метаболизма на кожата и има противовъзпалително и противоалергично действие. Скъсява срока за задравяване и регенерация на кожата при нараняване. В най-големи количества се съдържа в бобовите растения.

Цинк

Цинкът участва в производството на колаген, ускорява регенерацията на кожата и се грижи за нормалната пигментация. При дефицит на цинк кожата става чувствителна и суха, появяват се бръчки и петна. Цинкът се съдържа в птичето месо, яйцата, черния дроб, бобовите растения и др.

Към продуктите на Webber Naturals

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още

Ехинацеята е най-мощният имуностимулатор. Тя влияе на активността на продукцията на Т-клетките. Усилва способността на левкоцитите да елиминират бактериите. Има силно кръво и лимфо пречистващ ефект, а именно натрупването и задържането на токсини водят да куп заболявания.

прочети още

Интернационално Проверена Омега-3 е независима организация с нестопанска цел, чиято цел е да се повиши доверието на потребителите в омега-3 масла

прочети още

Ако искаме да бъдем максимално полезни за своя организъм храната, която приемаме трябва да съдържа повече от 600 различни вещества. За съжаление в нашето забързано ежедневие балансираното хранене е лукс, който не всеки може да си позволи. Точно в този момент на помощ идват хранителни добавки от минерален, растителен, или животински произход.

прочети още
Фолиева киселина
22 февруари 2016

Фолиевата киселина е витамин от групата В и е един от най-важните за нашия организъм. Тя заема централна роля в умножението и растежа на клетките, участва в образуването на плацентата и изграждането на костния мозък на ембриона.

прочети още

Бактериите в пробиотика с мултищамове са присъщи за чревния тракт на човека и въвеждането им в храносмилателната система не се свързва с нежелани странични ефекти и не се счита за риск за здравето. Доброжелателните бактерии в чревната флора на човека се наричат заедно пробиотични бактерии, където пробиотични означава “за живота” или “в подкрепа на живота”.

прочети още
Рибено масло
22 февруари 2016

Рибеното масло е естествен продукт, който влияе благотворно на организма и помага при голяма част от болестните състояния. То притежава редица доказани ползи за сърцето и е мощно средство в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

прочети още
Витамини за бременни
22 февруари 2016

Витамините и микроелементите участват във всички важни процеси в организма. По време на бременността тяхната роля става още по-голяма. Те вече се грижат за правилното функциониране не само за майчиния организъм, но и на нашето дете.

прочети още
Стандартът GMP
22 февруари 2016

Стандартът GMP – Good Manufacturing Practice (добра производствена практика) е система от правила за производство на фармацевтична продукция. Прочетете повече за стандартите и методиката.

прочети още
Витамин Е
22 февруари 2016

Проучването дава доказателства, че твърде ниски нива на витамин Е влияе на физическия спад и на намалените физически способности. Това не е всичко.

прочети още
Витамини за имунитет
22 февруари 2016

Имунитетът е устойчивост на организма срещу физичните и биологичните фактори на средата, която го заобикаля. Имунната система е основната предпазна система, която спомага за запазването на генетичната цялост на организма. Тя е нашия страж, който ни пази от болестотворните микроорганизми, на чието влияние е подложен ежедневно организма и отговаря за оздравителния процес.

прочети още
Витамин B50 комплекс
22 февруари 2016

Витамини B са необходими за всички аспекти на регулиране и балансиране на метаболитния механизъм на тялото. Недостатъчният ежедневен внос на витамини B, които се получават от различните плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, бобови растения (зрял боб) и други хранителни източници, може да допринесе значително за влошено здраве, причинено от стрес, което може да се прояви като общо неразположение. При хора, които не консумират системно достатъчно количество естествени и органични храни, приемът на добавки на витамини B може да бъде от полза за справянето със стреса.

прочети още

В съвременния етап на развитие намесата на човека в..околната природа, става все по-интензивна. Това я променя и нанася предимно негативно влияние върху организма. Научно-техническия прогрес, колосалното увеличение на темповете на производство и ускорения ритъм на живот, пораждат все по-сериозни проблеми, свързани със здравето на човека.

прочети още
Болки в ставите
21 февруари 2016

Остеоартроэата е сериозно социално-значимо эаболяване. Повечето хора над 50 години,както и спортистите са предразположени за остеоартроза на различни стави - коленни, тазобедрени, лакътни и др.

прочети още

Необходимите за здравето микро-хранителни вещества. Една от най-важните причини за недостига на микро-хранителни вещества е ограничаването на калориите. Това се налага не само от модата да си слаб, но и от драстичното намаляване на физическата дейност, което ни принуждава на ограничим калориите и така ограничава набавянето на микро-хранителни вещества.

прочети още

Учените твърдят, че има поне три механизма, които обясняват, защо ниската концентрация на витамин Е играе негативна роля за физическото състояние на човек. Липсата на витамин Е и на антиоксидиращия му ефект може да доведе до увеличение на оксидативния стрес с отрицателни последствия за мускулите и за ДНК.

прочети още
Храносмилане
17 февруари 2016

Здравословната чревна микрофлора (доброжелателните чревни бактерии, които обитават храносмилателния тракт) е жизнено важна за поддържане на правилно храносмилане и стимулиране на имунната система.

прочети още

Балансът между приема на различните полиненаситени растителни масла е от голямо значение, за да се контролира съотношението между двете омега есенциални мастни киселини. Това съотношение е основополагащо за доброто здраве.

прочети още

Минералите са химични елементи с важни строителни и регулаторни функции в костите и свързващата тъкан. Те действат като активатори или като съставки на ензимите, хормоните и червените кръвни телца. Важни са и за функциите на нервната система. Минералите не съдържат енергия ,която човешкия организъм би могъл да използва, но са необходими за метаболизма и за строежа на всички системи в организма.

прочети още

Според водещи специалисти приемът на лутеин с храната е недостатъчен, за да задоволи физиологичната потребност на човешкия организъм.

прочети още

Гинко билоба повишава продуктивността и продьлжителността на живота на клетките,а следователно и тьканите,които се сьстоят от клетки и в крайна сметка на цялото тяло. Разберете повече за това интересно и полезно растение.

прочети още

Антиоксидантите са елементи, които намаляват или забавят окислителното увреждане на биологичните структури. Това е в резултат на действието на свободните радикали. Голяма част от антиоксидантите се съдържат в храната и оказват здравословни ефекти за нашето тяло и забавят стареенето.

прочети още
Витамин В1 (Тиамин)
1 февруари 2016

Витамин В1, известен още като тиамин има основно значение за здравето на организма. Първоначално е бил прилаган за лечение на заболявания на централната нервна система, засягащи хора от определени региони на света (например болестта бери-бери, която възниква в резултат на повишена консумация на ориз).

прочети още