Витамини за имунитет

22 февруари 2016
Витамини за имунитет

Имунитетът е устойчивост на организма срещу физичните и биологичните фактори на средата, която го заобикаля. Имунната система е основната предпазна система, която спомага за запазването на генетичната цялост на организма. Тя е нашия страж, който ни пази от болестотворните микроорганизми, на чието влияние е подложен ежедневно организма и отговаря за оздравителния процес. Отслабването на имунната система води до повишена податливост към всевъзможни болести. Симптоми, които могат да ви подскажат за нарушения в нейната работа са умора, безпокойство, често повтарящи се инфекции и настинки и чести алергични реакции и др. Вредните фактори, които влияят върху защитните способности на имунната система са злоупотребата с лекарства, неправилното хранене, вредните въздействия на околната среда и др. Стресът е друг основен фактор, който отслабва функциите на имунитета.

Как да помогнем на имунната си система?

В нашия забързан живот е трудно да се постигне достатъчно балансиран хранителен режим с разнообразни полезни хранителни вещества, витамини и минерали. Затова за да може да преодолее всички вредни влияния на околната среда нашата имунна система има нужда от помощ за да функционира правилно. Това може да стане като се избягват вредните влияния, внимателно се подбират хранителните продукти и се въведе допълнителен прием на витамини и минерали. Витамините са необходими за правилното функциониране на организма, а при заболявания спомагат по-бързото оздравяване и възстановяване на организма.

Силно имуно-стимулиращо действие имат витамините С, витамин D, витамин E и цинка.

Витамин С има важна роля за функционирането на човешкия организъм. Той подобрява усвояването на желязото в организма, участва в образуването на костите, зъбите и тъканите. Източници на витамин С са цитрусовите плодове и листните зеленчуци, а необходимата дневна доза е от 100 до 400 мг дневно.

Витамин Е предпазва организма от сърдечносъдови заболявания, участва в превенцията на рака, облекчава дихателните проблеми и подобрява дейността на имунната система. Витамин Е се съдържа в големи количества в суровите семена и ядки. Често се използва под формата на хранителна добавка.

Друг ценен източник на здраве е цинкът. Той е минерал, който регулира производството на имунни клетки и повишава естествените защитни сили на организма. Цинкът се съдържа в големи количества в червеното месо, бобовите растения, и пълнозърнестите храни. Препоръчителния здравословен прием е 11 мг цинк дневно.

Витамин D има важна роля в активирането на имунната система срещу инфекциите. Освен това той регулира нивата на калций и фосфор в кръвта. Източници на витамин D са зърнените продукти, яйцата, прясното мляко, някои риби - херинга, сьомга, сардини и др. Препоръчителната дневна доза е 5 до 25 микрограма.

Към продуктите на Webber Naturals

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още