Витамини за бременни

22 февруари 2016
Витамини за бременни

Витамините и микроелементите участват във всички важни процеси в организма. По време на бременността тяхната роля става още по-голяма. Те вече се грижат за правилното функциониране не само за майчиния организъм, но и на нашето дете. В организма на бременната се извършва сложна хормионална реорганизация, която се нуждае от допълнителни витамини и хранителни добавки. Известно е, че всички органи на бебето се формират още по време на бременноста, затова е много важно да му осигурите подходящата среда. Дефицита на полезни вещества може да се отрази изключително негативно върху здравето на детето. Ето защо през бременността е важно да приемате витамини под формата както на хранителни добавки, така и на витаминозна храна. Витамини, от които се нуждае женския организъм по време на бременност

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от най-важните витамини за бременни. Фолиевата киселина участва във формирането на нервната и двигателната система и предпазва плода от вродени аномалии. Този витамин трябва да се приема още преди зачатието за да се избегне неговия дефицит още в ранна бременност. Ако планирате бременност не разчитате да си я набавяте само чрез храната, а да приемате фолиева киселина под формата на хранителна добавка. 400 микро грама фолиева киселина на ден могат да помогнат да предпазите плода от дефекти на невралните пътища, които се формират през първите няколко седмици от бременността. Препоръчителния дневен прием е 400 микро грама (400 mcg) фолиева киселина. Натурални източници на фолиева киселина са зеленолистните зеленчуци, някои варива (като боб), домати, банани и др.

Витамин Е

Витамин Е е необходим за нормалния растеж на плода. Той укрепва защитните сили на организма и подобрява работата на ендокринната система. Предпазва организма на майката от стрес и анемия. Трябва да се приема още през първия триместър на бременността. Препоръчителната доза е 100-200 ME дневно.

Витамин А

Витамин А има важна функция във формирането на белия дроб и костната система на бебето. Той трябва да се приема в разумни дози, тъй като предозирането може да бъде опасно за бебето. 

Витамини от група В

Необходим е за развитието на сърдечно-съдовата система, формирането на костния апарат и мускулите.

Йод

Този ценен елемент е изключително важен за щитовидната жлеза и мозъка на детето. Внимавайте какви количества приемате – предозирането може да бъде опасно за плода.

Калций

Един от най-важните елементи за детето, който спомага растежа и укрепването на костите. Дефицита на калций по време на бременност се отразява негативно както на детето, така и на майката. Препоръчва се прием на 1500 мг калции ежедневно..

Желязо

Участва в образуването на червените кръвни телца, благодарение на които организма на бебето се снабдява с кислород. Запомнете: дефицитът на витамини по време на бременност е точно толкова опасен, колкото и предозирането с тях. Затова преди да започнете да приемате витамини се консултирайте с вашия гинеколог.

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още