Витамини – защо е важно да ги приемаме!

22 февруари 2016
Витамини – защо е важно да ги приемаме!

В съвременния етап на развитие намесата на човека в..околната природа, става все по-интензивна. Това я променя и нанася предимно негативно влияние върху организма. Научно-техническия прогрес, колосалното увеличение на темповете на производство и ускорения ритъм на живот, пораждат все по-сериозни проблеми, свързани със здравето на човека. В резултат възникнаха т.нар. „болести на цивилизацията”. Зачестилите нервно-емоционални натоварвания, влошаващата се екологична обстановка и свързаните с нея отравяния на почвата, въздуха и храната все повече променят характера на заболямостта на населението на планетата. Има няколко болести, които се превръщат в епидемия в съвременния свят. Такива са високото кръвно налягане, затлъстяването, захарния диабет и свързаните с него сърдечно-съдови заболявания. На преден план излизат болести свързани с имунната систем и обмяната на веществата. Всяка следваща година в света заболяемостта от тези болести се увеличава и като абсолютен брой и като процент от всички хора. Освен това намалява възрастовата граница на заболямостта и все по-често се срещат случаи на заболяли млади хора..

Каква е причината за широкото разпространение на тези заболявания?

Причината е, че човешките гени са оптимално приспособени към условията на първобитния живот. Независимо от етапа на технологично развитие нашите органи и тъкани съществуват по силата на вечните закони на природата. За да бъде здрав нашия организъм се нуждае от чист въздух и от здрава и пълноценна храна, не съдържаща пестициди и нитрати. В процеса на еволюция организма постепенно загубва способността сам да синтезира някои полезни вещества. В резултат се е появила нова група хранителни вещества, които задължително трябва да се набавят в готов вид .Тази група вещества включва незаменимите(есенциални) компоненти на храненето, които са ежедневно необходими за осигуряването на правилната работа на всички функционални системи на организма. Тази група хранителни вещества включва някои минерали, микроелементи, витамини и аминокиселини.. Аминокиселините участват в синтеза и ресинтеза на белтъците. От всички участващи в метаболизма на организма аминокиселини 8 са незаменими. Дефицитът на която и да е от тях довежда до нарушения в обмяната на веществата и последващи заболявания.

Хранителните навици и условията на живот често поставят организма ни на прага на дефицита. На практика възможностите на съвременния човек да достави на организма си всички необходими полезни вещества са изключително ограничени, поради няколко основни причини: На първо място в храната, която ежедневно приемаме съдържа много по-малко от необходимите количества витамини и минерали.

На второ място в различните региони от света съществува дефицит на определени макро- и микро-елементи, поради простата причина, че те отсъстват в почвата, водата, а от там и в продуктите, които са отгледани там..Така например, в райони с ниско съдържание на йод заболяемостта от ендемична гуша е много по-висока..В същото време в други региони, където съдържанието на калций, магнезий и калий във водата е под нормите се наблюдава по-голяма честота на заболяванията на сърдечно-съдовата и костната система.. Съвременната хранителна индустрия не може да ни осигури необходимите за нашето здраве вещества. При преработката на хранителните продукти те променят своите качества и химична структура, губят своята хранителна стойност или просто се разрушават. Вредните технологии на производство, влошената екологична обстановка и все по-честите стресови ситуации налагат допълнителен прием на витамини и минерали за поддържане на нормалния обмен и жизненост на организма. Дефицита на витамини и минерали, както и на другите компоненти на рационалното хранене може лесно да се контролира и възстанови, с помощта на редовния прием на специално разработените препарати, създадени от натурални съставки, каквито са продуктите на Webber Naturals.

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още