За най-важните минерали и още нещо!

14 февруари 2016
За най-важните минерали и още нещо!

Минералите са химични елементи с важни строителни и регулаторни функции в костите и свързващата тъкан. Те действат като активатори или като съставки на ензимите, хормоните и червените кръвни телца. Важни са и за функциите на нервната система. Минералите не съдържат енергия ,която човешкия организъм би могъл да използва, но са необходими за метаболизма и за строежа на всички системи в организма.

Човешкия организъм не може да произвежда минерали, така, че е необходимо те да се внасят с храната и водата. Трябва да признаем, че много често се случва да се чувстваме зле, без особена причина, да сме деконцентрирани, без желание за каквото и да е.Много вероятно причината за това да е липсата на някой минерал. При липсата на определени минерали, дори и в малки количества,човешкото тяло става податливо на разболяване.

Липсата на минерали, като калций, магнезий, цинк и др. означава дефицит на жизнено важни вещества. Освен неадекватния начин на хранене, нездравословния начин на живот,продължителното боледуване и приемането на лекарства, пушенето и консумирането на алкохол води до дефицит на минерали в организма. Тяхната липса води до на пръв поглед незначителни увреждания, които от своя страна водят до сериозни, дори опасни за живота здравни състояния.

Калция е важен за строежа на костите и зъбите. Необходим за мускулите и за съсирването на кръвта. Липсата на калций се забелязва добре при бременни. В тези случаи, приема на калций чрез храната не е достатъчен. Остеропороза и рахит са типичните болести предизвикани от липсата на калций.

Магнезий е друг изключително важен минерал. Той е активатор на обмяната на веществата и е необходим за дейността на около 300 ензима. Липсата му винаги е съпроводена и с липса на калций. Щом нивото на магнезия в тялото на човек е ниско, нивото на холестирола в кръвта е високо. Това е така, защото магнезия отговаря за метаболизма на мазнините и синтеза на белтъчините.

Цинкът е един от факторите в редица ензими. Ускорява времето за зарастването на рани, участва в контрола на растежа, както и в регулирането на сетивата за вкус и мирис. Цинкът влияе на имунната система и е важен за поддържане на влажността на кожата. Влияе на метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза.Основно значение има за растежа и възобновяването на клетките, за градежа на костите и мускулите. Цинкът е известен като „борец” срещу настинката като укрепва отбранителните сили на организма и помага на клетките да се преборят с инфекцията. Той е своеобразен „надзирател”, следящ за всяка клетка и ензим, както и за протичането на всички важни процеси в организма..

Комбинацията на тези три минерала – КАЛЦИЙ, МАГНЕЗИЙ И ЦИНК – е популярна. В прецизно съотношение се предлага от най–голямата канадска компания за производство на витамини, минерали, билкови продукти и хранителни добавки Webber Naturals. 50 години фирмата работи за задоволяване нуждите на съвременния човек, съчетавайки успешно традиции и иновации.

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още