Пробиотиците и техните положителни ефекти

22 февруари 2016
Пробиотиците и техните положителни ефекти

Бактериите в пробиотика с мултищамове са присъщи за чревния тракт на човека и въвеждането им в храносмилателната система не се свързва с нежелани странични ефекти и не се счита за риск за здравето. Доброжелателните бактерии в чревната флора на човека се наричат заедно пробиотични бактерии, където пробиотични означава “за живота” или “в подкрепа на живота”.

Пробиотичните бактерии са естествено присъщите защитници на здравето и жизнеността на здравите черва, които се трудят 24 часа на ден. Чревната флора оказва влияние върху хранителния статус на тялото и има благотворен ефект върху имунитета, холестеролния метаболизъм, риска за карциногенеза и остаряването. Чревният тракт на човека съдържа милиарди бактерии в състояние на естествен, но деликатен баланс между благотворните пробиотични бактерии и техните добри ефекти и патогенните микроорганизми и техните нежелани ефекти.

В условия на силен или продължителен стрес, терапия с антибиотици, ваканция или командировка и среща с патогени, пренасяни с храната или водата, този естествен защитен баланс може да се разруши, водейки до намаляване на броя благотворни или пробиотични бактерии и бърз опортюнистичен растеж на патогенни микроорганизми. В краткосрочен план намаленото доминиране на пробиотичните бактерии може да доведе до храносмилателно разстройство и диария. Продължителната липса на доминиращи пробиотични бактерии в чревния тракт обаче може да създаде или да допринесе за хроничен запек и абсорбиране на фекални токсини, включително неконюгиран естрадиол, намалена жизненост на имунните функции, степени на умора и компрометирано абсорбиране на храната и леко намаляване на енергията и жизнеността.

Всички тези ефекти, ако са продължителни, могат да окажат неблагоприятно въздействие върху здравето на тялото като цяло. По тази причина пробиотичните продукти от търговската мрежа са станали добре познати и се използват от все повече хора.

Пълноценен пробиотик на Webber Naturals

Пробиотик с мултищамове на Webber Naturals е смес от пробиотични видове на Lactobacillus и Bifidobacterium – двата най-важни рода, свързани с чревния тракт на човека. Всяка капсула доставя 10 милиарда активни клетки, наричани още колонообразуващи единици (кое).

Видовете и съответното им числено разпространение са посочени по-долу. Активността (потенцията) на продукта е гарантирана до срока на годност и без съхраняване в хладилник (съхранявайте на стайна температура). Пробиотичните бактерии не допускат и доминират многото патогенни бактерии, дрожди, вируси и други патогенни микроорганизми. Ако получат възможност, тези патогени успяват да се установят в чревния тракт, компрометирайки здравето на червата и заплашвайки косвено здравето на цялото тяло.

Доказано е, че пробиотичните култури имат значителни клинични благотворни ефекти за предотвратяването и контрола на стомашночревни и нестомашночревни състояния чрез мощни антипатогенни и противовъзпалителни способности. Пробиотичните култури показват тясна връзка с лимфоидната тъкан, свързана с червата (GALT), което предполага способността им да индуцират имуномодулаторни ефекти върху системния имунен отговор.

Редовната употреба на пробиотични бактерии се свързва със засилване на имунитета, включително намалено разпространение на инфекции с дрождите Candida albicans и вагинит. Проучванията по микробна екология се увеличиха бързо от началото на 20-ти век, особено заради присъщата роля на стомашночревната флора за развитието на имунната система. В допълнение към засилването на имунитета д-р Патрик Ханауей посочва в Учебника по функционална медицина, че пробиотичните култури имат доказани благотворни ефекти върху диария, свързана с антибиотици, некротизиращ ентероколит (NEC), намаляване на риска от рак на дебелото черво, здравето на липидния метаболизъм, предотвратявайки инфекции с H. pylori, подобрявайки симптомите при синдром на раздразнените черва (IBS), нормализирайки дисбалансите с пропорциите на възпалителните цитокини и подобрявайки симптомите при възпалителни чревни заболявания (IBD).

Пробиотичните видове работят чрез силно полепване и колонизиране на чревната стена, възпрепятствайки конкурентно патогените от полепване и колонизиране. Те контролират чревните патогени чрез производството на естествени антибиотични вещества и производството на органични киселини като оцетната и млечната киселина. Когато присъстват в преобладаващо количество, тези пробиотични “работници” правят чревната среда твърде киселинна за опортюнистичните патогени. При отслабено полепване и враждебна химична среда патогените отстъпват пред потока от сили срещу тях, като се смесват с отделящите се фекалии и се изхвърлят от тялото чрез изхождане.

С полепването и колонизирането на пробиотични бактерии, преобладаващи в чревния тракт, могат да се очакват следните ползи:

  • Подобрена лактозна поносимост чрез пробиотичното производство на ензима лактаз;
  • Предотвратяване на диария или намаляването й при пътуващи, бебета, деца и възрастни хора;
  • Намален запек с намалена циркулация на фекални токсини и бреме на детоксикация за черния дроб;
  • Предотвратяване или намален брой случаи на инфекции с Candida albicans и вагинит;
  • Намален брой случаи на диария по време на терапия с антибиотици;
  • Повишено абсорбиране на витамини и минерали;
  • Повишена обща имунна ефективност в цялото тяло;
  • развитието на имунната система;

Към продуктите на Webber Naturals

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още