Хранителни добавки - видове

2 март 2016
Хранителни добавки - видове

Според данни на медиците, здравето на хората зависи от няколко основни фактора –генетическата предразположеност на организма, степента на развитие на здравеопазването и не на последно място от начина на живот и хранене. Медицинските възгледи по различни въпроси обикновено са доста противоречиви, но има едно твърдение, което обединява всички специалисти по света – балансираното хранене е най-краткия път към доброто здраве. Ако искаме да бъдем максимално полезни за своя организъм храната, която приемаме трябва да съдържа повече от 600 различни вещества. За съжаление в нашето забързано ежедневие балансираното хранене е лукс, който не всеки може да си позволи. Точно в този момент на помощ идват хранителни добавки от минерален, растителен, или животински произход. Всички те притежават различни лечебни свойства и повлияват положително нашето здраве, при условие, че се приемат правилно, в точните количества и комбинации. Широко разпространен мит е, че хранителните добавки са лекарства. Нищо подобно. Разликата между хранителните добавки и лекарствата е в състава и механизма на действие. Както вече уточнихме, в зависимост от предназначението си хранителните добавки най-често съдържат натурални продукти, за разлика от лекарствата, при които активните съставки се получават по синтетичен път. Освен това хранителните добавки помагат на организма да отстрани нарушенията, които биха могли да доведат до едно или друго заболяване. Те не заместват функциите на естествените регулаторни системи на организма, а само отстраняват дефицита или излишъка на определени вещества в нашето тяло. Приема на хранителни добавки спомага за по-бързото възстановяване на организма без риск от поява на странични реакции и вреди, характерни за голяма част от лекарствата. Различните видове хранителни добавки се разделят на няколко основни категории:

Хранителни добавки за мускулна маса, които се използват от спортисти и културисти

Тези продукти стимулират работата на мускулите и съкращават възстановителния период след тренировка. Най-често добавките от тази категория съдържат протеини, тестостеронови стимулатори и прохормони.

Витамини и минерали

Използват се за подсилване на имунната система, както и в случаи на дефицит на определени вещества в организма. Срещат се по единично както и в комбинация с други витамини. Правилно подбраните комбинации от витамини усилват ефекта от тяхното действие.

Добавки от растителен и животински произход

Тези хранителни добавки се използват за различни проблеми или временни неразположения на организма. Приложението им може да бъде външно – под формата на компреси или вътрешно – под формата на чай, таблетки, отвари и др.

Нутрикозметика

Продуктите на нутрикозметиката са създадени за да се подържа красивата външност. За разлика от обичайните козметични средства, тези продукти се приемат през устата под формата на таблетки, капсули или течност. В състава им влизат различни микроелементи като витамини, растителни екстракти, минерали и етерични, които влияят положително върху организма и красотата на кожата, косата и др.

Към продуктите на Webber Naturals

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още