Хранителни добавки-необходимост и ефект

17 февруари 2016
Хранителни добавки-необходимост и ефект

Изследвания сочат, че 20 % от хората днес консумират в различна степен хранителни добавки, като при жените консумацията е два пъти по-голяма, от-колкото при мъжете. Под хранителни добавки се разбира хранителни продукти, чиято цел е да допълват нормалния хранителен режим. Те са богати на хранителни вещества и други елементи, имат хранителен или физиологичен ефект, използват се самостоятелно или в комбинация. Нашата храна е лишена от необходимите за здравето микро-хранителни вещества. Една от най-важните причини за недостига на микро-хранителни вещества е ограничаването на калориите. Това се налага не само от модата да си слаб, но и от драстичното намаляване на физическата дейност, което ни принуждава на ограничим калориите и така ограничава набавянето на микро-хранителни вещества. Спрямо хранителните режими през 2000-та, а именно 1500 kcal на ден, недостигът на тези елементи е неизбежен. Над 60 % от жените имат недостиг на калций, още повече е недостигът при подрастващите и тези на 30 години. Трябва да бъдат взети под внимание и други многобройни лишения - примерно от витамините от група В, С, олигоелементи при жените и подрастващите. ?Според изследване на хората които не ползват хранителни добавки 36 % от интервюираните не използват хранителни добавки, тъй като не ги познават. 23 % не знаят стойността, която ще допринесат, а 41 % считат, че нямат нужда от тях. Заключението е просто: време е да се разширят познанията за хранителните добавки.

Интересът към хранителните добавки е свързан с желанието на хората да поемат отговорност за своята хигиена на живот. Няма нищо чудно в откритието, че консумацията им е достигнала 19 % за 1 година и 50 % за 4 години. Главни консуматори са жените (2 жени на 1 мъж), като това е характерно както при младите жени, така и при по-зрялата възраст, при по-високо културно равнище. Най-често се споменава за витамини, но се появяват и антиоксидантите. Основният мотив е повишаване на тонуса и енергията (при 50 % от анкетираните). Другите отговори също са показателни: подхранване на кожата, ноктите, компенсиране на хранителното неравновесие, борба със стреса, подобряване на паметта, борба с меланхолията и др.

Формата на представяне при хранителните добавки е изключително разнообразна. Всеки консуматор може де избере форма за свое удобство: капсули, хапчета, отвари, течности, пудри и т. н. Капсулите притежават проста форма и бързо се поемат, важна е концентрацията на активните съставки. Чрез тях се избягва лошата миризма или вкус. Те са най-традиционната форма. Капсулите се използват за мазни вещества като Витамин Е и есенциалните мастни киселини. Хапчетата са разпространени при витамините. Компактни са и позволяват директното поемане на пудрата, без да е необходимо използването на желатин. Могат да имат различна форма и не заемат място.

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още