Фолиева киселина

22 февруари 2016
Фолиева киселина

Фолиевата киселина е витамин от групата В и е един от най-важните за нашия организъм. Тя заема централна роля в умножението и растежа на клетките, участва в образуването на плацентата и изграждането на костния мозък на ембриона. Тя е отговорна за производството на ДНК в началния стадий на бременността и участва във формирането на тъканите. Приемът на фолиева киселина по време на бременност намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% и спомага синтеза на ДНК и РНК. Витаминът влияе положително върху организма на бъдещата майка – като потиска образуването на стресови хормони. Често се използва при жени, склонни към анемия.

Полезни свойства

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин, който не се натрупва и синтезира от организма. Затова е много важно да си я набавяме ежедневно чрез храната или под формата на хранителни добавки. Витамин В9 е особено необходим и за образуването на здрави и жизнени кръвни клетки. Фолиевата киселина подобрява качеството на кръвта, като участва активно в производството на кръвните клетки. Този витамин има ключова роля в усвояването на останалите витамини от групата В и най-вече витамин В12. Зарежда организма с енергия и му помага по-лесно да се пребори с физическата умора и стреса. Тя е едно от най-важните хранителни вещества, необходими за правилния растеж и развитие на бебето. Наличието на достатъчно количество витамин В9 в женския организъм понижава риска от поява на увреждания на мозъка и гръбначния стълб на бъдещото бебе.

При дефицит на фолиева киселина

Недостигът на фолиева киселина може да доведе до нарушения в клетъчното делене и дегеративни промени в гръбначния мозък. При дефицит придружен с небалансирана хранителна диета могат да се появят нарушения в образуването на червени кръвни клетки и да се развие анемия. Витамините от групата В нормализират нивата на хомоцистеина в организма и по този начин го предпазват от сърдечносъдови заболявания. Високите нива на хомоцистеина водят до промени в еластичността на съдовете и са свързани с риск от инфаркт, отслабване на мозъчните функции, когнитивни увреждания и деменция. Често причина за натрупването на хомоцистеин в кръвта е дефицитът на фолиева киселина. Организмът е особено уязвим при недостиг на фолиева киселина и витамини В1, В6 и В12. По време на бременност недостигът на фолиева киселина може да доведе до изменения в невралната тръба (дефекти на невралната тръба). Чрез приема на фолиева киселина се намалява риска от развитие на голям процент от усложненията и вродените болести на детето.

Източници на фолиева киселина

Фолиевата киселина се съдържа в повечето тъмнозелени зеленчуци – спанак, авокадо, броколи, карфиол, аспержи, в някои меса – агнешко и телешко, черния дроб и зърнените продукти. Често фолиевата киселина се приема под формата на хранителни добавки след консултация с лекар. Фолиевата киселина не се складира в организма и при приема й няма опасност от предозиране и токсични реакции. Дневната нужда на организма е 100 микрограма,а при бременни - 400 микрограма.

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още