Антиоксиданти за здраве

5 февруари 2016
Антиоксиданти за здраве

Антиоксиданти са група от витамини, минерали и ензими, които предпазват организма от образуване на свободни радикали.
Свободните радикали са атоми или молекули, на чието въздействие всекидневно е подложен организма. Те се образуват в резултат на вредното въздействие на външната среда – слънчева или рентгенова радиация, изгорели автомобилни газове, тютюнев дим, употребата на алкохол и някои лекарства. Освен това свободните радикали се отделят и от самия организъм в процеса на обмяната на веществата.

В организма ни тези малки частици имат кратък срок на съществуване, но могат да доведат до необратими последствия. Свързвайки се с молекулите на клетките свободните радикали увреждат клетъчната мембрана и се смятат за основен фактор за по-бързото стареене и развитие на канцерогенни образувания в клетката. Предполага се, че във всяка една клетка ежедневно се окисляват около 10 хиляди свободни радикали.

 

Свободните радикали в организма са предпоставка за възникване на редица заболявания – белодробни, сърдечно-съдови и неопластични. Затова е важно да се грижим за нашето здраве и организъм, като контролираме нивата им, доколкото това е възможно. Най-добрия начин да се защитим от вредното им действие е да включим в менюто си храни или хранителни добавки, богати на антиоксиданти.

Каква е ролята на антиоксидантите?

Антиоксидантите са елементи, които намаляват или забавят окислителното увреждане на биологичните структури, в резултат на действието на свободните радикали. Голяма част от антиоксидантите се съдържат в храната и доставят здравословни ефекти за нашето тяло.

Част от антиоксидантите, които неутрализират свободните радикали се синтезират в организма непрекъснато. Такива са например коензим Q10 и глутатион. С напредване на възрастта и приема на еднообразна и непълноценна храна, количеството на антиоксидантите в организма намалява. Ето защо е изключително важно ежедневно да си доставяме необходимите количества от тези ценни елементи под формата на хранителни добавки.

Хранителните вещества с антиоксидантно действие са витамин А, бета-каротин, манган, цинк, селен, витамин С и витамин Е. Те неутрализират окислителните реакции в клетките, водещи до образуването на свободни радикали. Полезното им действие не се изчерпва само с дезактивацията на свободните радикали. Доказано е ,че тези елементи подобряват физиологията на организма, укрепват имунната система и го предпазват от вируси и бактерии.

Според изследвания хората, които включват във всекидневната си диета храни, богати на антиоксиданти, се излагат на по-малък риск от развитие на различни болести, включително и рак.

Какви количества антиоксиданти да приемаме?

В групата на най-важните за организма антиоксиданти попадат витамин С, витамин Е и селен. Всеки от тях има силно антиоксидантно действие, а в комбинация са истинско богатство за организма.

Витамин Е укрепва сърдечносъдовата и имунната система, намалява кръвното налягане, намалява риска от развитие на рак и облекчава дихателните проблеми. Спомага за подобряване на зрението при пациенти, страдащи от диабет. Често се използва в комбинация с витамин C и селен, като по този начин се подобрява усвояването и полезното им действие. Препоръчителни дневни дози са от 400 до 800 мг.

Витамин С е мощен антиоксидант, който се бори със стреса, участва в образуването на костите и тъканите, укрепва имунната система и спомага за по-бързото заздравяване на раните и поддържа еластичността на кожата. Витамин С не се синтезира от организма и затова е важно да се набавя с храната. Препоръчителните дневни дози – от 200 до 500 мг.

Селенът помага за справяне със стреса, поддържа функцията на щитовидната жлеза, спомага за по-бързото възстановяване на увредените клетки и защитава от ракови заболявания. В комбинация с витамин Е действа като мощен антиоксидант. Препоръчителната дневна доза е 55 микрограма за младежи и възрастни.

Механизъм на действие на антиоксидантите

Защитните антиоксидантни механизми на организма могат да бъдат разпределени най-общо в три последователни нива:

 • Към първото ниво се отнасят всички фактори, които не допускат ендогенното образуване на свободни радикали, т. нар. превантивни антиоксиданти (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин);
 • Второто и основно ниво на защита в организма осигурява прихващане и обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се реализира с помощта на ензимни и неензимни антиоксиданти. Към ензимните се отнасят супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата. Неензимните антиоксиданти се разделят на две групи: липо- и водоразтворими. Към първите спадат мастноразтворимите витамини – витамин Е (основно ?-токоферол и донякъде ?-токоферол) и каротеноидите (главно ?-каротена). Към водоразтворимите антиоксиданти се числят витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите.
 • Към третото защитно ниво се класират ензими, които частично възстановяват уврежданията, причинени от свободните радикали. Такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и др;

Ето списък с някои от най-популярните антиоксиданти:

 • Петолистна Гиностема (Jiaogulan);
 • Ресвератрол (Resveratrol);
 • Ликопен (Lycopenе);
 • Пикногенол;
 • Акай бери (Acai Berry);
 • Къпини;
 • Лактоферин;
 • Какао;
 • Малини;
 • Алфа липоева киселина;
 • Мелатонин;
 • Коензим Q10;
 • Синьо-зелени водорасли;
 • Сушени плодове;
 • Котешки нокът (Cat’s claw);
 • Грозде;
 • Гинко Билоба (Ginkgo Biloba);
 • Нар;
 • Спирулина;
 • Червено вино;

Съвременни изследвания показват, че тяхното благоприятно действие се увеличава, когато се употребяват заедно. Това поражда въпроса: “Възможно ли е да бъде създаден суперантиоксидант, който ефективно да защитава всички клетки от дегенерация?”, а отговорът вероятно би бил положителен. И това е така, защото всички тези съставки могат да се комбинират по подходящ начин за създаването на продукт, който ще бъде изключително полезен при:

 • активни или пасивни пушачи;
 • ежедневно умерено до високо излагане на замърсен въздух-автомобилни газове, работа в среда с висока концентрация на токсини и др.;
 • прекомерно излагане на слънчева светлина;
 • негативни ефекти от претоварване;
 • повишен риск от сърдечно-съдови, чернодробни, дегенеративни и неопластични заболявания;
 • в първото тримесечие на бременността с цел намаляване на опасността от вродени аномалии и уродства;
 • профилактични при всички хора, които желаят да забавят процесите на стареене и да поддържат организма си в добро здравословно състояние, дори и след навършване на 60-годишна възраст;
 • за поддържане на млада, здрава, еластична и добре изглеждаща кожа и за редуциране на бръчките.

Антиоксиданти от Webber Naturals

Витамин Бфолиева киселина
Рибено масло

Към продуктите на Webber Naturals

Смяната на времето несъмнено оказва влияние върху нашата енергичност и се отразява на качеството на съня ни. От голямо значение за нашата отпадналост има по-ограниченият режим на хранене през зимата. Вижте как да помогнете на вашите деца да преодолеят пролетната умора.

прочети още

Научете повече за известния антиоксидант и как да извлечете максимума от неговите позитивни ефекти върху организма.

прочети още

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена. Всъщност той е най-разпространения протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм.

прочети още

Ехинацеята е най-мощният имуностимулатор. Тя влияе на активността на продукцията на Т-клетките. Усилва способността на левкоцитите да елиминират бактериите. Има силно кръво и лимфо пречистващ ефект, а именно натрупването и задържането на токсини водят да куп заболявания.

прочети още

Интернационално Проверена Омега-3 е независима организация с нестопанска цел, чиято цел е да се повиши доверието на потребителите в омега-3 масла

прочети още

Ако искаме да бъдем максимално полезни за своя организъм храната, която приемаме трябва да съдържа повече от 600 различни вещества. За съжаление в нашето забързано ежедневие балансираното хранене е лукс, който не всеки може да си позволи. Точно в този момент на помощ идват хранителни добавки от минерален, растителен, или животински произход.

прочети още
Фолиева киселина
22 февруари 2016

Фолиевата киселина е витамин от групата В и е един от най-важните за нашия организъм. Тя заема централна роля в умножението и растежа на клетките, участва в образуването на плацентата и изграждането на костния мозък на ембриона.

прочети още

Бактериите в пробиотика с мултищамове са присъщи за чревния тракт на човека и въвеждането им в храносмилателната система не се свързва с нежелани странични ефекти и не се счита за риск за здравето. Доброжелателните бактерии в чревната флора на човека се наричат заедно пробиотични бактерии, където пробиотични означава “за живота” или “в подкрепа на живота”.

прочети още
Рибено масло
22 февруари 2016

Рибеното масло е естествен продукт, който влияе благотворно на организма и помага при голяма част от болестните състояния. То притежава редица доказани ползи за сърцето и е мощно средство в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

прочети още
Витамини за бременни
22 февруари 2016

Витамините и микроелементите участват във всички важни процеси в организма. По време на бременността тяхната роля става още по-голяма. Те вече се грижат за правилното функциониране не само за майчиния организъм, но и на нашето дете.

прочети още
Стандартът GMP
22 февруари 2016

Стандартът GMP – Good Manufacturing Practice (добра производствена практика) е система от правила за производство на фармацевтична продукция. Прочетете повече за стандартите и методиката.

прочети още
Витамин Е
22 февруари 2016

Проучването дава доказателства, че твърде ниски нива на витамин Е влияе на физическия спад и на намалените физически способности. Това не е всичко.

прочети още
Витамини за имунитет
22 февруари 2016

Имунитетът е устойчивост на организма срещу физичните и биологичните фактори на средата, която го заобикаля. Имунната система е основната предпазна система, която спомага за запазването на генетичната цялост на организма. Тя е нашия страж, който ни пази от болестотворните микроорганизми, на чието влияние е подложен ежедневно организма и отговаря за оздравителния процес.

прочети още
Витамини за кожата
22 февруари 2016

Кожата е най-големия орган на човека и отражение на вътрешния свят на организма. Тя е свързващото звено между нашия организъм и заобикалящия ни свят и във всеки един момент реагира на неговите влияния. За да имаме красива кожа не е достатъчно да полагаме само козметични грижи, а също така трябва редовно да я подхранваме отвътре.

прочети още
Витамин B50 комплекс
22 февруари 2016

Витамини B са необходими за всички аспекти на регулиране и балансиране на метаболитния механизъм на тялото. Недостатъчният ежедневен внос на витамини B, които се получават от различните плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, бобови растения (зрял боб) и други хранителни източници, може да допринесе значително за влошено здраве, причинено от стрес, което може да се прояви като общо неразположение. При хора, които не консумират системно достатъчно количество естествени и органични храни, приемът на добавки на витамини B може да бъде от полза за справянето със стреса.

прочети още

В съвременния етап на развитие намесата на човека в..околната природа, става все по-интензивна. Това я променя и нанася предимно негативно влияние върху организма. Научно-техническия прогрес, колосалното увеличение на темповете на производство и ускорения ритъм на живот, пораждат все по-сериозни проблеми, свързани със здравето на човека.

прочети още
Болки в ставите
21 февруари 2016

Остеоартроэата е сериозно социално-значимо эаболяване. Повечето хора над 50 години,както и спортистите са предразположени за остеоартроза на различни стави - коленни, тазобедрени, лакътни и др.

прочети още

Необходимите за здравето микро-хранителни вещества. Една от най-важните причини за недостига на микро-хранителни вещества е ограничаването на калориите. Това се налага не само от модата да си слаб, но и от драстичното намаляване на физическата дейност, което ни принуждава на ограничим калориите и така ограничава набавянето на микро-хранителни вещества.

прочети още

Учените твърдят, че има поне три механизма, които обясняват, защо ниската концентрация на витамин Е играе негативна роля за физическото състояние на човек. Липсата на витамин Е и на антиоксидиращия му ефект може да доведе до увеличение на оксидативния стрес с отрицателни последствия за мускулите и за ДНК.

прочети още
Храносмилане
17 февруари 2016

Здравословната чревна микрофлора (доброжелателните чревни бактерии, които обитават храносмилателния тракт) е жизнено важна за поддържане на правилно храносмилане и стимулиране на имунната система.

прочети още

Балансът между приема на различните полиненаситени растителни масла е от голямо значение, за да се контролира съотношението между двете омега есенциални мастни киселини. Това съотношение е основополагащо за доброто здраве.

прочети още

Минералите са химични елементи с важни строителни и регулаторни функции в костите и свързващата тъкан. Те действат като активатори или като съставки на ензимите, хормоните и червените кръвни телца. Важни са и за функциите на нервната система. Минералите не съдържат енергия ,която човешкия организъм би могъл да използва, но са необходими за метаболизма и за строежа на всички системи в организма.

прочети още

Според водещи специалисти приемът на лутеин с храната е недостатъчен, за да задоволи физиологичната потребност на човешкия организъм.

прочети още

Гинко билоба повишава продуктивността и продьлжителността на живота на клетките,а следователно и тьканите,които се сьстоят от клетки и в крайна сметка на цялото тяло. Разберете повече за това интересно и полезно растение.

прочети още
Витамин В1 (Тиамин)
1 февруари 2016

Витамин В1, известен още като тиамин има основно значение за здравето на организма. Първоначално е бил прилаган за лечение на заболявания на централната нервна система, засягащи хора от определени региони на света (например болестта бери-бери, която възниква в резултат на повишена консумация на ориз).

прочети още